Om USB laddning

usb batteri

Alla våra mobila elektroniska prylar som t.ex. mobiltelefoner, surfplattor, kameror, handhållna gps:er och ficklampor kräver batterier för att fungera. Mobiltelefoner och surfplatter är alltid utrustade med uppladdningsbara batterier som man kan ladda under drift, dvs batterierna sitter kvar i enheten under själva laddningen. För de övriga prylarna är den vanligaste varianten att man använder uttagbara batterier, antingen engångs eller uppladdningsbara batterier. För att ladda de uppladdningsbara batterierna i dessa enheter behöver man dock plocka ur dem ur enheten och sätta dem i en extern laddare. Värt att notera är dock att fler och fler av våra prylar verkar att få “direktladdning”, dvs man bara pluggar in en laddningskabel när man behöver ladda sin pryl.


Laddning utomhus . . .

Att hålla våra mobila elektroniska prylar laddade överallt är en utmaning. Mobiltelefoner är t.ex. något som vi alltid vill bära med oss. Dagens smart phones kräver oftast laddning varje dygn men naturligtvis beror batteritiden på vilka funktioner och appar vi använder.


Så hur laddar man sina prylar om man inte vill vara beroende av ett vägguttag att plugga in sin laddare i? Ett alternativ är att använda ett externt uppladdningsbart batteri, en sk. powerbank (även kallad portabel laddare eller strömbank), som vi kan ladda upp via ett vägguttag och sedan bära med oss för att vid behov kunna ladda våra prylar. Vi kan ju ladda så länge powerbanken har laddningström kvar men när den är tom så behöver den laddas upp igen. Då är det vägguttaget som gäller, om inte vi har utrustning för att generera laddningsström och det är det denna sajt handlar om …. 🙂


USB-laddning av våra mobila prylar

I stort sett alla mobiltelefoner och surfplattor som säljs idag laddas via USB, dvs genom att ansluta en USB-kabel mellan laddaren och enheten. USB är en standard som tagits fram för att möjliggöra överföring av data mellan två enheter samt att vid behov kunna hantera “mindre” strömförsörjning från en huvudenhet till en ansluten enhet, t.ex en mindre extern USB-hårddisk som ansluts till din dator. Smidigt att inte behöva ha en separat AC adapter för den anslutna hårddisken. USB klarar dock inte av att strömförsörja utrustning som kräver mer effekt t.ex skrivare.


usb

USB-anslutningar känns främst igen på symbolen som visas till höger. Om Du inte har sett den tidigare titta på din dator eller skrivare…. USB står för Universal Serial Bus och vill Du veta mer om tekniken, läs här. För på denna sida är vi endast intresserad av USB för laddning och utelämnar därför att diskutera dataöverföringshastighet och övriga tekniska termer.


usb kontakter

Olika USB kontakter

Det finns olika typer av USB-kontakter men vi fokuserar på de två vanligaste kontakttyperna när det gäller USB-laddning, nämligen standard typ A och mikro-kontakten. Standard typ A-kontakten är den som kopplas till värdenheten, datorn eller laddaren och mikro-USB till den portabla enheten, alltså den enhet som får ström, dvs som skall laddas.


En (vanlig) USB-kabel för laddning ( och synkning..) ser därför ut som på bilden till nedan.

USB laddningsström


Som hjälp för minnet så tänk att strömmen i kabeln går in via typ A-kontakten och ut från mikro- kontakten. Detta är till hjälp att komma ihåg när man skall koppla in olika laddare och batterier och bägge uttagstyperna finns på enheten.


Laddström

Olika enheter som t.ex mobiltelefoner och surfplattor, har behov av olika stor laddström. Och det är därför som det förekommer olika USB-laddare som klarar olika mycket ström. Spänningen är dock alltid densamma (5 V).


En “tumregel” på hur stor laddningsströmmen behöver vara är:
• Klassisk mobiltelefon, minst 0.5A (500 mA)
• Smartphone, minst 1A (1000 mA)
• Surfplatta, minst 2A (2000 mA)


Olika laddare har olika maximal ström den kan leverera. En laddare till en smartphone behöver alltså leverera minst 1A medans en laddare för en surfplatta behöver leverera minst 2A. Att använda en laddare som har en lägre maxström än vad enheten kräver, t.ex att använda en laddare för en smartphone för en surfplatta resulterar i en längre laddningstid än om man använder den för surfplattan avsedda laddaren. Ger den använda laddaren ifrån sig för låg laddningsström för enheten så kanske laddningen inte ens fungerar. Om man tänker sig det omvända förhållandet, dvs att man använder en överdimensionerad laddare för sin enhet så får man inte nödvändigtvis kortare uppladdningstid. Den uppladdade enheten tar i princip den ström den är avsedd för även om det så att säga finns mer ström att hämta.


En vanlig USB 2.0-kontakt på en dator kan som mest leverera 500 mA (900 mA för USB 3.0 – den blå kontakten). Det är detta som gör att det tar längre tid att ladda sin mobiltelefon via datorn än via vägg­laddaren. Det bör dock tillägas att vissa datorer har utrustas med speciella ladd-USB-portar som kan leverera upp till 1500 mA (USB 2.0).


Läs mer om:

• Om litiumbatterier

Om solcellsladdare

Om termisk generator